Gedragstherapie voor honden

Hulp bij probleemgedrag

Voor een aantal vragen of bij gedragsproblemen is een opvoedingscursus niet bedoeld. Het is verstandig om dan een gediplomeerd gedragsdeskundige / hondengedragstherapeut in te schakelen. Hondengedragstherapie klinkt misschien als een zwaar woord, maar is niets anders dan professionele hulp bij probleem- of ongewenst gedrag. Probleemgedrag bij honden is er in alle soorten en maten.

Elk gedrag waarvan u of uw omgeving last heeft en dat u graag anders zou willen zien, kan een reden zijn om een gedragstherapeut voor honden in te schakelen.

Veel voorkomend ongewenst of probleemgedrag bij de hond:

Angst, terughoudendheid en onzekerheid, agressie naar mensen of andere honden, trekken of uitvallen aan de lijn, probleemgedrag naar kinderen, niet alleen kunnen zijn, niet terugkomen bij de eigenaar, algehele ongehoorzaamheid, gebrek aan controle over de hond, opspringen, onzindelijkheid, vernielen, dwingend aandacht vragen, overmatig blaffen, najagen van wild / fietsers / joggers, verdedigen van voorwerpen of voer, geluidenangst, problemen met autorijden of verkeer, overactiviteit, zich niet laten verzorgen of aanraken.

Gedragsproblemen gaan niet vanzelf over (als de hond ouder is...). Ongewenst gedrag verergert meestal snel en u ziet het vervolgens ook in andere situaties optreden. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter!


Privétraining en Adviesgesprek

Wanneer het een enkelvoudig probleem of ongewenst gedrag betreft, zoals bijvoorbeeld opspringen, hier komen, of wandelen zonder trekken, kunt u al geholpen zijn met gedragsdeskundige begeleiding d.m.v. → privéles.

Heeft u algemene vragen over de opvoeding of begeleiding van uw hond? Specifieke vragen t.a.v. de omgang met uw hond, of twijfels over bepaald gedrag of de ontwikkeling van uw hond? Dit kan in een eenmalig → adviesgesprek.

Gedragstherapie, een traject bij Dog On Track

Bij gedragstherapie is er sprake van een traject. Er wordt, na een zorgvuldige probleemanalyse en vaststelling van de oorzaken, een stappenplan opgesteld met gedragsveranderende technieken om het probleemgedrag van uw hond te verhelpen of te voorkomen.


Hoe gaat gedragstherapie in zijn werk?

Dog On Track maakt eerst een zorgvuldige probleemanalyse

De gedragstherapie start met een vragenlijst. Dit geeft een algeheel beeld en informatie m.b.t. aandachtspunten en problemen van uw hond. Eigenaren worden verzocht om, als dat mogelijk is (veilig) filmpjes te maken van het probleemgedrag, omdat dit aanvullende informatie geeft. Daarna vindt een intakegesprek plaats bij u thuis.

Tijdens dit gesprek wordt dieper ingegaan op de door u aangegeven problemen, de oorzaken en mogelijke behandeling ervan. Naast gesprek en observatie, kan er ook sprake zijn van gedragstesten en bespreking van filmmateriaal. Veelal worden al tijdens de intake de eerste adviezen en specifieke oefeningen met u besproken. Dit consult neemt meestal zo'n 2-3 uur in beslag.

Persoonlijk advies en maatwerk

U krijgt advies en een plan van aanpak op maat. Hoe lang een therapie duurt, is afhankelijk van de ernst, aard, en duur van de problemen. Het therapieplan wordt in overleg met u vastgesteld. Vervolgens gaat u met de adviezen en specifieke oefeningen zelf aan de slag. U staat daar niet alleen voor, want ook ná de intake wordt u individueel begeleid. Binnen een maand na het intakegesprek krijgt u een vervolgconsult waarin de vorderingen worden besproken, en/of onder begeleiding daadwerkelijk wordt getraind n.a.v. de stappen in het therapieplan.
Tussentijds kunt u Dog On Track raadplegen per e-mail of telefoon. U kunt gebruik maken van deze individuele begeleiding tot 2 maanden na het laatste consult.
De kosten voor het totale gedragstherapietraject bedragen € 395,-

Aanvullende begeleiding

Wanneer u aanvullende begeleiding wenst d.m.v. privéles of vervolgconsult geldt het standaardtarief van € 80,- per uur.

Reiskosten zijn inbegrepen binnen een straal van 10 km. Daarboven worden reiskosten berekend à 0,30 cent per km. Er kan, afhankelijk van de afstand, sprake zijn van een reistijdvergoeding.

Lees verder over ervaringen met gedragstherapie bij Dog On Track.

 

Samenwerking met dierenartsen en andere behandelaars

Dog On Track werkt samen met diverse professionals. Vaak zult u verwezen zijn door uw dierenarts, of instructeur van de hondenschool. Maar u kunt ook rechtstreeks contact opnemen. Wanneer er aanwijzingen zijn voor meespelende lichamelijke oorzaken, is er nauw overleg met uw dierenarts, fysiotherapeut of andere specialist. Daarnaast heeft Dog On Track intensief overleg met collega gedragstherapeuten.