Gedragstherapie voor honden: ervaringen

Speurhondenschool & Kynologisch Adviesbureau Den Haag e.o.

Gedragstherapie honden bij Dog On Track Gedragstherapie Den Haag bij Dog On Track Gedragstherapie voor honden in Den Haag - Dog On Track

Werken aan oplossingen

Herta ontspannen tussen de kleinkinderen

Onze Herta is een Canadese herder. Zelf kroop ik als baby tussen de poten van twee Duitse herders van mijn grootouders. Gedurende mijn hele leven heb ik honden gehad, meest herders. Toen ik mijn huidige partner leerde kennen had ik geen hond. Mijn partner had geen ervaring en was zelfs enigszins terughoudend vanwege een bijtincident in zijn jeugd. Herta kwam als pup ziek bij ons, in de week dat ik mijn pols brak.
Na een goede opvang kwam ze weer terug: een blij maar een nogal wild hondje! Ze hapte af en toe uit louter levenslust in mijn hand.

Gedragstherapie voor honden.

Het was veel tegelijk en er was een eerste kleinkindje op komst. Zo kwamen we in aanraking met Dog On Track. Direct bij het eerste bezoek van Judith Strijbos bij ons in Scheveningen werd ons duidelijk dat haar aanpak systematisch is en dat ze kennis van zaken heeft. Haar rust gaf ons vertrouwen. Ze ondersteunt haar methodiek met beeldmateriaal en geluidsfragmenten. Daarnaast kregen we persoonlijk een uitgebreide map met artikelen waarin de specifieke gedragsproblematiek en het plan van aanpak duidelijk uiteen gezet werden.

Door de jaren heen heeft Judith ons bijgestaan, soms op de meest onverwachte momenten. Dat was enorm geruststellend. Ze dacht met ons mee, altijd in positieve zin. Judith toonde zich vindingrijk en meelevend. De investering in Dog On Track is absoluut zinvol voor iedereen die onzeker is over het gedrag van zijn hond, of een hond heeft met gedragsproblemen.

Inmiddels zijn er vier kleinkinderen en zij kunnen later zeggen: "Als kind speelde ik in de nabijheid van een lieve witte Canadese herder!"
Marianne

Cloë is vrijer en zekerder

Cloë, een kruising Duitse Herder/Podenco/Rat Terrier uit Spanje, kwam op 4-jarige leeftijd bij ons wonen. Als een echte Podenco jaagt Cloë met al haar zintuigen. Ze klom in bomen de eekhoorns achterna, of bleef lang weg als ze een konijn gespot had. Zodanig dat ze zelfs in haar eentje door de stad naar huis liep. Cloë kon ook fietsers en joggers najagen. Veel te gevaarlijk allemaal, daarom liep ze altijd aan de lange lijn.

Maar: aan de lijn was Cloë bang om andere honden te passeren. Vooral (wild) spelende honden zorgden voor veel spanning, heftig blaffen en uitvallen. Onze andere hond, Tara (kruising Duitse Herder/Afghaanse Windhond/Vizsla van toen 2,5 jaar) doet niets liever dan wild spelen – een lastige situatie. Hoe konden we Cloë veilig los laten lopen?

Na een intakegesprek bij ons thuis stelde Judith Strijbos een zorgvuldig plan van aanpak op. Met analyse van videofilmpjes en meelopen op onze wandelplekken heeft zij laten zien dat het niet alleen de angst van Cloë zelf, maar ook de interactie tussen haar en Tara was, die het tegenkomen van andere honden lastig maakte. Tara wilde graag alles regelen voor Cloë, maar was zelf eigenlijk ook onzeker. We leerden goed observeren, lichaamstaal lezen en hoe we hen konden begeleiden in de interactie met andere honden.

Gedragstherapie voor honden.

Voor het jachtinstinct van Cloë heeft Judith een helder stappenplan gemaakt. Stapje voor stapje konden we werken aan de band tussen Cloë en ons, het terugroepen en terugkomen in alle gevallen. Ook al zit er een konijn vlakbij. En dat is gelukt!

Judith loodste ons met veel geduld, overzichtelijke opdrachten en tips toegesneden op onze situatie door dit traject. Die deskundige en prettige begeleiding was voor ons heel belangrijk. Judith is rustig, inlevend, eerlijk, flexibel en kan dingen heel duidelijk uitleggen. De humor die ze daarbij gebruikt opent je ogen.

Na een jaar is Cloë veel zekerder. Ze loopt veel vrijer rond te struinen, is nieuwsgierig naar alle honden en gaat af en toe zelfs spelen. In het bos scharrelt ze tussen het hout, snuffelt en graaft, maar houdt ons van een afstandje goed in de gaten. Als we haar roepen komt ze vrolijk terug rennen. Zonder de deskundige adviezen en betrokken begeleiding van Judith was dit nooit gelukt. Dankjewel Judith!
Denise en Chris

Becka met zelfvertrouwen over straat

Een jaar geleden kwam Becka overgevlogen naar Nederland. Ze was in Spanje op straat gevonden en in het asiel terecht gekomen. Over haar achtergrond was niks bekend en ze werd beschreven als een lieve en aanhankelijke hond, vol van vertrouwen en bekend met de basiscommando's in het Spaans. De eerste dag liet Becka alles over zich heen komen. Het was ook nogal wat; vanuit het warmere Spanje ineens in Nederland, twee opgewonden blije baasjes, een nieuw huis en geen idee wat er nu weer ging gebeuren... Ach ze liet het maar gaan, maar na een paar dagen werd het toch een beetje teveel.

Dit merkten we bij bezoek, maar vooral wanneer we met haar naar buiten gingen. Langs lopende/rennende mensen, andere honden, harde geluiden, wapperend zeil, of gewoon iets "geks" dat op straat lag zoals een stapel stenen of grof vuil. Het riep bij Becka allemaal spanning op en dit uitte zich meteen in het opzetten van haar haren van nek tot kont, grommen, luid blaffen, en soms zelfs een schijnaanval. In eerste instantie dachten we met streng optreden en duidelijk leiderschap, dat komt vast wel goed. Maar de weken vorderden en het gedrag werd niet minder. Het was duidelijk dat we hulp nodig hadden om Becka te begeleiden bij haar angst/agressie.

Gedragstherapie voor honden.

Via onze dierenarts kwamen we bij Judith uit en daar zijn we nog steeds heel dankbaar voor. Judith pakt alles vanaf het begin heel professioneel aan, er is een uitgebreide intake waarbij je eerst zelf aan de slag gaat met een vragenlijst en het probleemgedrag ook filmt. Dit maakt dat je zelf al wat bewuster wordt van wat er nu precies gebeurt, maar de tekst en uitleg van Judith hierbij tijdens de eerste intake geven echt heel veel inzicht. Verder geeft ze duidelijke tips over hoe je bepaalde zaken in het dagelijkse leven met je hond kan aanpakken.

In het geval van Becka stelde zij ons gerust dat het geen gewone agressie was, maar angst gerelateerde agressie. Het was daarom ook belangrijk om aan deze angst te werken en deze negatieve gevoelens/gedrag om te zetten in positieve gevoelens/gedrag. Judith gaf hierbij heel duidelijk advies en gaf ook aan dat geduld van groot belang was.

We zijn nu 10 maanden verder en zien duidelijk veranderingen in het gedrag van Becka. De eerste maanden was het doorzetten, maar ineens ga je merken dat er kleine veranderingen optreden. Dat het gedrag minder vaak voorkomt en als het nog voorkomt ook minder heftig is. Becka is dankzij deze aanpak nu een stuk beter te begeleiden op straat en ze krijgt steeds meer zelfvertrouwen en rust. Dit is voor ons, maar vooral voor haar erg prettig. Hoogtepunt in dit najaar was, dat we nu ook op hondentraining konden gaan en Becka deze met goed gevolg heeft afgelegd.

Tijdens alle contacten behandelt Judith jou en je hond met de grootste zorg en aandacht. Ze zal een hond nooit pushen om iets te doen waar die nog niet aan toe is en ze heeft echt enorm veel kennis van zaken. We raden haar dan ook van harte aan.

Bij deze nogmaals, heel veel dank Judith :)
Anouk, Marco en Becka