Detectie: Zoekwerk met uw hond

Detectietraining bij Dog On Track

Dog On Track is al sinds 2003 gespecialiseerd in verschillende vormen van neuswerk voor honden: speuren, mantrailing, zoekwerk en detectie. Dog On Track heeft ruime ervaring in het geven van training in deze prachtige, natuurlijke vormen van hondensport.

Detectiewerk is een spannende zoektraining waarbij iedere les weer een nieuwe uitdaging biedt. De methodiek en werkwijze van Dog On Track is geschikt voor (huis)honden, ook voor onzekere honden of honden met wat minder zoekdrive.
Neuswerk voorziet volgens de visie van Dog On Track in een essentiële natuurlijke behoefte. De cursisten ervaren het als ontzettend leuke bezigheid vanwege het plezier zowel voor henzelf als voor de hond.

Detectie: intensief en uitdagend neuswerk

Wat is detectie?

Detectietraining is een vorm van zoekwerk, waarbij de hond zoekt naar een verborgen geurbron in een ruimte. De hond krijgt in het begin van de training een specifieke geurstof aangeleerd. Uw hond gaat eerst ervaren dat deze specifieke geur een beloning oplevert. Daarna gaat uw hond deze geur zoeken in een bepaalde ruimte. Zelfstandig zoekend werkt de hond in uiteenlopende ruimtes en maakt door middel van lichaamstaal duidelijk wanneer en waar hij de gezochte geur gevonden heeft.

Zoekwerk

Detectie is zoeken, geen speuren zoals mensen het soms noemen. Bij praktijkspeuren of mantrailing volgt de hond een menselijk spoor dat door een persoon wordt achtergelaten op zijn route, om middels de specifieke persoonlijke geur een vermist persoon terug te vinden. Detectiehonden volgen geen spoor, maar zoeken diverse objecten en ruimtes af om hun specifieke geurstof te vinden.

Detectiewerk - ook uw hond een speurhond

Detectiehonden zijn vooral bekend van douane en politie, professionele speurhonden die erop getraind zijn bepaalde verborgen stoffen te lokaliseren. Zoals het vinden van narcotica, geld, wapens, explosieven, brandversnellers of voedingsmiddelen. U heeft vast gehoord van medische detectiehonden die bepaalde bacteriën, een afwijkende bloedsuikerspiegel of bijv. een vroegtijdige vorm van darmkanker kunnen herkennen.
Detectietraining voor uw huishond gebeurt natuurlijk met veilige, toegestane geurbronnen. Ook voor het recreatieve detectiewerk is er dan nog een scala aan mogelijkheden in geurstoffen waarop de hond kan worden getraind. Zoals bijvoorbeeld kruiden, specerijen, koffie, thee of essentiële oliën.


Detectie en zoekwerk - Dog On Track Detectietraining - Dog On Track Detectie met uw hond - Dog On Track

Detectiecursus geschikt voor alle honden

Detectie is populair. Veel detectietrainingen die worden aangeboden zijn een afgeleide van de professionele detectie opleidingen voor high drive werkhonden. Dog On Track is bekend met de verschillende methodieken en aanleermethoden, maar heeft bewust gekozen voor een aanpak en opbouw die geschikt is voor alle huishonden.
Neuswerk sport is niet alleen voor gedreven, actieve honden met een hoge zoekdrive of uw energieke puberhond. Ook uw gezelschapshondje, uw adoptiehond of senior met gewrichtsproblemen kan genieten van de zoektrainingen en daarin succesvol zijn. De moeilijkheidsgraad wordt rustig opgebouwd, zodat het voor uw hond zowel interessant als leuk en succesvol blijft. De lessen zijn recreatief, maar wél op professionele wijze.

Detectieles: privétraining

Uw hond bepaalt het tempo

Detectietraining bij Dog On Track wordt afgestemd op het individuele karakter en niveau van uw hond. Iedere hond en eigenaar is anders en hebben een eigen leertempo. Zoektraining vraagt om een stapsgewijze opbouw, met veel aandacht voor de inprenting op de geur en het fundament. Het opbouwen van zelfvertrouwen, zelfstandigheid en motivatie is belangrijk.

Er is professionele aandacht voor focus, concentratie en de juiste emotie om te kunnen zoeken in de gegeven situatie. Daarom wordt er privéles gegeven of eventueel in een tweetal, waarbij de honden om de beurt in de zoekruimte werken.
Vanzelfsprekend kan dit - wanneer de Corona richtlijnen het weer toelaten - samen met een vriend(in), zodat u ook leert en geniet van het observeren van een andere hond/handler. Privéles maakt detectie mogelijk voor honden die in een groepscursus moeite hebben met de aanwezigheid van andere honden. Een privéles van 30 minuten is voor de meeste honden voldoende mentale uitdaging om daarna tevreden neer te strijken.

Detectie op een natuurlijke wijze

Detectieles is vooral ontspannen en samen genieten. Er wordt gewerkt met verschillende methoden en technieken, uitsluitend gericht op beloning en zonder druk of dwang! Bij Dog On Track is er veel aandacht voor de individuele zoekstijl en het (verwijs)gedrag wat uw hond van nature laat zien. Uw hond zal daardoor enthousiast en met doorzettingsvermogen wíllen zoeken naar zijn doelgeur.
Uw hond leert zelfstandig en met focus te werken. U leert uw hond lezen, zijn lichaamstaal observeren en interpreteren. Hoe geur zich gedraagt, hoe u uw hond motiveert en een correcte timing van de beloning.

Detectietraining zonder examens en competitie

Plezier en samenwerken staan voorop

Iedere detectieles is een nieuwe zoekuitdaging voor u en uw hond. Met aandacht voor de individuele hond, leert u samen al doende steeds moeilijker zoeksituaties op te lossen. Op verschillende zoeklocaties, binnen en buiten. Geen examendruk, geen competitie, geen punten. Plezier en samenwerken als team om de verborgen geurbron te vinden.

Mentale uitdaging

Detectie vraagt oplopend in moeilijkheidsgraad, concentratie en doorzettingsvermogen van de hond. Door de mentale uitdaging is het een uitstekende energieverbrander voor actieve honden en tevens een fijne bezigheid voor honden die door bijvoorbeeld gewrichtsproblemen fysiek beperkt zijn.
Ook bij de oudere hond werkt de neus meestal nog uitstekend. Doordat neuswerktraining niet fysiek belastend is kunnen zij nog lang genieten van deze activiteit. En wat u leert in de detectielessen kunt u ook thuis op een leuke manier samen met uw hond doen.

Gedragsmatig effect van detectietraining

Speuren en zoekwerk werkt ontspannend voor uw hond. Intensief snuffelen heeft een stressverlagend effect. Het kunnen en mogen werken met hun neus is voor alle honden intrinsiek belonend. Zeker voor jachthonden, maar ook bij andere honden die graag hun neus achterna gaan, komt neuswerk tegemoet aan hun natuurlijke aanleg en behoefte.
Onzekere of angstige honden zie je door professionele en gerichte detectietraining groeien in zelfvertrouwen. In een veilige binnenruimte leren zij stapsgewijs zelfstandig werken, drempels overwinnen en succes boeken. Privéles is daarbij een groot pluspunt. Honden die snel overprikkeld raken, (over)alert zijn, of honden met een hoge drive leren te focussen op een taak. Veel energieke honden zijn fysiek onvermoeibaar. Voor hen biedt detectie het belangrijke element van geestelijke uitdaging, wat een echt tevreden hond oplevert.

Detectie & zoekwerk hebben veel positieve gedragseffecten. Bij Dog On Track krijgt u les van een ervaren gedragstherapeut en speurinstructeur. Maar diverse gedragsproblemen verdwijnen niet zomaar doordat u detectiewerk gaat doen met uw hond. Wel kan het dan ondersteunend werken als onderdeel van een therapieplan en u worden geadviseerd door mij of een collega.


Detectie en zoekwerk - Dog On Track Detectietraining - Dog On Track Detectie met uw hond - Dog On Track

Detectietraining: waar en wanneer?

Indoor trainingscentrum met meerdere zoekruimtes

Detectietraining begint comfortabel binnen op de zoeklocatie van Dog On Track. Hierdoor is detectie geschikt voor alle honden en eigenaren, ook als u zelf minder goed loopt, of uw hond niet (meer) fanatiek beweegt, kunt u samen detectietraining doen.
Het trainingscentrum is in Hazerswoude-Dorp, nabij Zoetermeer. Hier wordt de basis gelegd. U krijgt les in een speciaal voor detectie ingericht pand, met meerdere zoekruimtes, waar veel variatie en interessante zoekopdrachten mogelijk zijn.
In de kamers zijn allerlei zoekmogelijkheden, diverse objecten en uitdagingen, zodat de moeilijkheidsgraad kan worden afgestemd op u en uw hond. Zelfs gevorderde honden kunnen hier flink worden uitgedaagd.

Wanneer worden de detectielessen gegeven?

De detectietrainingen worden overdag gegeven op dinsdag, donderdag en zaterdag. Voor de meeste honden is een half uur privé detectieles voldoende om moe en voldaan huiswaarts te keren. De detectielessen worden naar wens en mogelijkheid ingepland en mogen ook per les worden betaald. U bent niet gebonden aan een vaste dag of tijdstip. Beginners kunnen starten met een korte kennismakingscursus van 5 individuele lessen. → Mogelijkheden en tarieven↑ Terug naar boven