Speuren: ervaringen van speurcursisten

Speurhondenschool & Kynologisch Adviesbureau Den Haag e.o.

Speuren - Dog On Track Scooby speurt bij Dog On Track Speuren - Dog On Track Speuren - Dog On Track Tigra speurt bij Dog On Track Speuren - Dog On Track Speuren - Dog On Track

Dusty is een andere hond geworden

Op 23 april 2009 had ik mijn eerste contact met Judith Strijbos van Speurhondenschool Dog On Track, voor eventueel een kennismakingsles praktijkspeuren. Ik heb namelijk een hondje met een mishandelings verleden. Dit hondje is superslim, maar in een omgeving met meerdere mensen slaat zij dicht. Dus eigenlijk "kon" ik niets met haar behalve lekkere lange wandelingen maken. Aangezien praktijkspeuren 1 op 1 is, wilde ik dit eventueel wel een kans geven. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; ik heb er geen seconde spijt van gehad.
Op 8 mei 2009 had ik dan ook mijn eerste kennismakingsles. Judith benaderde Dusty heel correct, niets pushen, aankijken, willen aaien of iets in die strekking. Er is echt respect voor de hond in kwestie en er wordt heel bewust gekeken naar het niveau en karakter van je hond. Ik heb dit heel direct kunnen ervaren. Omdat ik het zo leuk vond hebben, in de loop van de tijd, ook 2 van mijn andere honden kennis mogen maken met praktijkspeuren. Deze honden hebben een goede achtergrond. Zij krijgen vaak moeilijker speursituaties op te lossen en deze honden schieten daarvan niet in de stress, maar gaan door met het zoeken naar het juiste spoor.
Dusty daarentegen kan hier minder goed mee omgaan en blokkeert dan. Zij krijgt dus wat smal gekaderde situaties waardoor ze veel geur in haar neus krijgt en dus zeker weet dat ze goed zit. Haar zelfvertrouwen heeft hierdoor ook een enorme boost gekregen.

Door het speuren heeft Dusty meer zelfvertrouwen.

Eén à twee keer per les krijgt Dusty een wat moeilijker situatie, waardoor ze langzaamaan dit soort situaties ook aan kan. Ook in het dagelijks leven heb ik een verandering ten goede gezien bij haar. Ze heeft heel veel meer zelfvertrouwen gekregen en durft nu zelfs bepaalde confrontaties aan te gaan. Waar ze eerst een houding zou aannemen van; "Sorry dat ik besta", zet ze nu haar angst opzij en durft dóór te gaan.
Wat ik met name erg waardeer, is dat er dus echt gekeken wordt naar de hond en niet wat je vaak ziet op veel hondenscholen, dat een hond toch gepusht wordt tot iets, terwijl de hond met al zijn lichaamstaal schreeuwt dat hij dit niet kan/wil/er klaar voor is. Wat dat betreft is het samenwerken met Judith een verademing! Ik kan het iedereen aanraden, en ik hoop nog lange tijd met al mijn honden hiervan te mogen genieten.
Cindy & Martijn met de honden Dusty, Misty en Jesse

Scooby vindt speuren helemaal geweldig.

De puppytraining die we bij Judith gevolgd hebben vonden we altijd gezellig en leerzaam. Ondertussen is Scooby, een Ierse Terriër, alweer 5 jaar. Niet lang na de puppycursus zijn we begonnen met praktijkspeuren. Met een paar aanwijzingen van Judith kon ik al meteen in de eerste les speuren met Scooby. Je leert vanaf de eerste speurles goed observeren. Observeren wat je hond doet, hoe ze reageert, hoe de wind staat, op wat voor ondergrond je staat, welke route je precies loopt enz. Speuren is voor de hond het spoor volgen met de neus maar voor de baas is het vooral: observeren.
Mijn vriend, Roland, is meestal degene die vermist is en Scooby en ik zoeken hem. Hij krijgt een portofoon mee van Judith en op die manier hebben ze contact. Roland verzint graag nieuwe dingen voor Scooby, zo klimt hij regelmatig in een boom!

Judith staat altijd open voor het geven van advies over het opvoeden van de hond. Judith is flexibel en past de les aan ons aan. Ze kan heel goed tegen de 'waarom' vragen en kan haar adviezen goed onderbouwen.

Scooby speurt bij Dog On Track

Wat je merkt aan Scooby is dat het gebruik van haar neus echt is gestimuleerd door het speuren. Ze gebruikt haar neus voor heel veel 'andere' dingen. Als we op het strand ballen gooien in de schemering en ze is de bal kwijt dan gaat ze heel gestructureerd met haar neus over de grond en vindt de bal. Als Roland met Scooby thuis komt en ik ben een kwartiertje eerder ook al thuis gekomen dan steekt ze haar neus in de lucht, ruikt mij en sprint de trap op.

De speurles is voor ons iets om samen met Scooby te doen. Het is ongedwongen en gezellig: ons twee-wekelijks speurfeestje. Scooby vindt het speuren helemaal geweldig. Als we 's ochtends zeggen: "We gaan speuren", dan worden haar ogen groot, gaat ze kwispelen en wordt ze helemaal blij.
Viviane.

Tjalda en Toets wisselen elkaar af

Met mijn twee honden Tjalda (11 jr) en Toets (8 jr) speur ik afwisselend per les. Met beide honden heb ik van pup af aan gespeurd. Dat was niet altijd gestructureerd; in de loop der jaren heb ik les gehad van verschillende speurinstructeurs, dan weer speurde ik "op eigen houtje". Nog minder gestructureerd heb ik met mijn vorige honden Tekla en Ties gespeurd, ook van pup af aan. Met alle honden heb ik reddingshondenwerk gedaan: zoeken op verwaaiing in sneeuw, bos en puin.
Bij Dog On Track speur ik 1x per week, sedert 3 jaar.

Tjalda en Toets hebben plezier in speuren

Judith probeert een voortgaande lijn in het speuren met de honden te bereiken. Ze neemt de moeite aantekeningen bij te houden over de problemen die we tegen komen. Daarmee brengt ze structuur aan in de opbouw van de speurlessen. Het effect op de honden is dat ze toch geleidelijk meer capaciteiten krijgen die ze daarvoor niet hadden. Ik besef me wel degelijk dat ze eens een plafond bereiken. Het plezier dat ze in het speuren behouden is het waard om er mee door te gaan.

Zelf heb ik in deze periode meer bijgeleerd: lijnvoering en vertrouwen hebben in de hond. Ik heb de hond vooral goed leren lezen: wanneer heeft hij goed lucht, wanneer is hij niet zeker op het spoor, wanneer is er wild (bijvoorbeeld een konijn of een vos) in het spel, wanneer vraagt hij hulp.
Mijn allerbelangrijkste motivatie is: samen met de hond buiten bezig zijn in goede harmonie.
De verschillende weersomstandigheden en de aanwezigheid van andere recreanten zorgen voor een afwisseling in moeilijkheidsgraad van het speuren. We speuren in ieder weertype. En hoewel ik een lekker zonnetje prefereer, hebben storm, wind en regen ook wel wat.
Fredie

Tigra on track

Onze hond Tigra is sinds 5 jaar bij ons. Daarvoor heeft ze zeker 4 jaar in een groot hondenasiel in Bosnië geleefd. Toen ze pas bij ons was, was ze heel onzeker. Nieuwe dingen waren bedreigend. De bezoekjes aan de hondenschool waren een regelrechte straf voor haar.
Via een kennis kwam ik op het idee van praktijkspeuren. Dat was in het begin óók moeilijk voor Tigra maar dankzij de begeleiding van Judith, haar rust, kalmte en begrip, ging Tigra met kleine stapjes vooruit. Ze kon hier zelfstandig leren, zonder allerlei commando's. Een uur lang puur bezig zijn met haar neus, deze gegevens verwerken, en geen tijd om zich zorgen te maken! Door de goede lesopbouw is het voor haar een activiteit geworden waarin ze heel succesvol is! Als Tigra tegenwoordig doorheeft dat we gaan speuren, is ze niet meer bij de voordeur weg te krijgen.

Tigra heeft plezier en zelfvertrouwen gekregen.

De aanpak van Dog On Track heeft er voor gezorgd dat Tigra ergens plezier in heeft en succesvol een opdracht kan uitvoeren. Aangezien Tigra zeer eenkennig was, hebben we voor haar motivatie, het speuren opgebouwd met mijn vriend als spoorlegger. We gaan sindsdien bijna altijd samen. Hij mag 't spoor uitzetten, en krijgt instructies van Judith via de portofoon. Maar ook hierin is Tigra gegroeid, als hij een keer niet mee kan, dan volgt ze tegenwoordig ook zeer gemotiveerd het spoor van Judith.
Het is mooi om te zien dat Tigra zich steeds meer openstelt en ook tijdens de pauzes fysiek contact met haar maakt. Judith heeft altijd precies door in welke bui Tigra bij de speurlessen aankomt en stemt daar haar les op af. Tigra houdt niet van vuurwerk, harde geluiden of onweer. Als er zoiets te horen is, heeft ze er tussendoor even last van, maar als ze eenmaal aan het speuren is, reageert ze nauwelijks, of herstelt zich snel en gaat door met speuren. Zo was ze in het begin ook enorm bezig met wildsporen. Nu laat ze deze vaak voor wat ze zijn, en gaat verder op 't spoor van de 'vermiste' persoon.
Deze speurervaringen werken ook door in haar dagelijkse leven. We speuren nu 3 jaar bij Dog On Track, eens in de 2 weken. Naast speurvragen kan ik ook altijd terecht met andere vragen. Judith geeft duidelijk uitleg. En je krijgt dan ook op een fijne, niet veroordelende manier tips en/adviezen over je hond. Hier heb ik zeker heel veel aan gehad en Tigra ook!
Tanja

Jolien begon als pup met speuren

Met mijn Flatcoat Retriever Daantje ben ik met speuren begonnen. Met haar heb ik verschillende speurinstructeurs gehad. Maar bij Dog On Track heeft Daantje geleerd geuren te discrimineren. D.w.z. geur nemen van de persoon die het spoor uitloopt en dit onderweg onderscheiden van allerlei geuren van andere personen. Ook kon Daan heel druk worden als zij het spoor kwijt was. Judith wist hier dan altijd weer de rust in te brengen.
Zelf was ik heel blij met haar duidelijke uitleg, soms gaf ze die zelfs schriftelijk. Wanneer een oefening te moeilijk was liet zij de hond altijd afsluiten met een oefening die zij goed beheerste. Helaas is Daantje veel te vroeg op 6 jarige leeftijd overleden aan botkanker.

Bij Jolien is het speuren stap voor stap opgebouwd.

Daarna ben ik met Jolientje als puppy van 9 weken begonnen bij Judith. Bij Jolien is het speuren echt stap voor stap goed opgebouwd. Toen Jolien als puppy voor het eerst in de sneeuw ging speuren snapte zij er niets van. Een gekke witte wereld die waarschijnlijk anders rook en om daar ook nog een spoor te moeten volgen... Judith heeft toen een heel simpel spoortje voor haar uitgelopen en toen begreep ze het spelletje weer.

Nu is Jolien bijna twee jaar. De sporen worden ingewikkelder, maar altijd op het niveau wat zij aan kan. Judith houdt precies bij waar ze de vorige keer moeite mee had. Zo had Jolien eens wat moeite met de wervelingen van de wind. Daarna heeft Judith sporen opgezocht met veel wervelingen die zij uit moest werken. Jolien heeft deze netjes uitgewerkt en er veel van geleerd. En leuk dat ze het vindt.
Ze wil zo graag speuren dat ze haar beurt niet kan afwachten!
Marijke

Praktijkspeuren met een jachthond

Gioia is een Duitse Staande Langhaar, een echte jachthond dus. Ik was indertijd op zoek naar een activiteit waarbij ze haar neus kon gebruiken en kwam terecht bij Dog On Track. Met het praktijkspeuren doet Gioia echt iets wat in haar jachtlijn ligt en ze vindt dit "werken" geweldig. Ze heeft dit zowel mentaal als lichamelijk ook nodig. Inmiddels speuren we alweer 3 jaar. Ze kan haar "jacht"neus goed gebruiken en ze is wild enthousiast als ze Judith ziet. Ze was in het begin zeer ongeduldig om te starten, nu weet ze hoe ze zich moet gedragen voordat ze mag beginnen.

Praktijkspeuren met een jachthond

We hebben naast het speuren gebruik gemaakt van het gedragsadvies van Judith. Wij hebben vooral adviezen gekregen over het in toom houden van haar jachtinstinct en haar felle karakter naar andere honden toe. Op een positieve manier hebben we Gioia's gedrag kunnen veranderen.
Na consequente training hebben we blijvend resultaat. Af en toe moet het weer even opgefrist worden bij onze hond, maar dat gaat heel vlot.

Bij het praktijkspeuren legt Judith alles rustig en helder uit. Ze voelt onze hond Gioia goed aan, "pusht" niets en alles wordt aan het tempo en ervaring van Gioia aangepast. Als de hond eraan toe is, komt Judith met een nieuwe uitdaging.
Het gebied waar ik met Gioia samen met Judith speur is groot, is elke keer weer anders en de sporen worden nu steeds langer. Na deze speurtochten en een fijne beloning is onze hond helemaal voldaan en kruipt ze thuis uitgeput haar mand in. Als ons hele gezin mee gaat speuren, speurt Gioia naar elk van de kinderen, ze weet precies welk geurtje bij wie hoort en die zoekt ze dan.
Het is natuurlijk heerlijk om buiten in de natuur te zijn samen met je hond, die overduidelijk heel veel plezier in het speuren en het samenwerken heeft! Zowel voor de hond als de baas is dit een ontzettend leuke sport. Het verveelt nooit!
Daniella